NetOO Nu

Door: Ronald Scheer.
Maakonderwijs is een wereldwijd fenomeen dat sterk in opkomst is. Maakonderwijs is ontstaan op plaatsen voor ‘informeel leren’, bijvoorbeeld in een Fablab (Fabrication Laboratory). Ondertussen is maakonderwijs ook bezig aan een opmars op plaatsen voor ‘formeel leren’, bijvoorbeeld op basisscholen en onderwijsinstellingen voor MBO en HBO. Tijdens een MakerFair kan je laagdrempelig kennis maken met de resultaten van maakonderwijs.

MakerFair Eindhoven

Op 2 en 3 september 2017 kan je tijdens de Eindhoven Maker Faire in het Klokgebouw op Strijp-S kennis maken met creatieve Makers, zoals:

  • uitvinders,
  • designers,
  • kunstenaars,
  • hackers,
  • software-ontwikkelaars,
  • game-designers,
  • modeontwerpers,
  • fotografen,
  • etc.

Deze makers zijn soms professionals, soms hobbyisten en alles ertussenin. Wat zij gemeen hebben is de voorliefde voor innovatie en vindingrijkheid. Op de Eindhoven Maker Faire demonstreren zij hun creaties, delen zij hun ideeën en brengen ze hun onstuitbare enthousiasme over op het publiek! Maak kennis met de robots en drones, speel virtual reality games, doe mee met tientallen workshops of lezingen en bekijk alle wearables, design, kunst en zie wat de nieuwste 3D printers voor je in petto hebben. Experimenteer en beleef plezier aan de nieuwste technische innovaties!

Fontys Eindhoven deelnemer Eindhoven MakerFair

Tijdens de MakerFair in Eindhoven zullen studenten Mechatronica van Fontys Engineering de robot van 2017 demonstreren waarmee zij dit jaar verschillende internationale prijzen hebben gewonnen, zoals de ‘Industrial Design Award’, aangeboden door General Motors en de ‘Quality Award’, aangeboden door Motorola.

Fontys Engineering zal ook vertegenwoordigd zijn met het onderwijs innovatie programma ‘Open Learning & Innovation Labs’. Het onderwijsprogramma Open Learning & Innovation Labs bevat cursussen op het gebied van techniek, op verschillende niveau’s en zijn daarmee geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Deelnemers kunnen zelfstandig en op zelfgekozen momenten aan hun theoretische en praktische (vak)kennis werken. De cursussen zijn opgebouwd uit een online gedeelte, waarin theorie aan bod komt, en een offline gedeelte, waarbij de cursisten hun opgedane kennis toepassen. Deelname aan het online gedeelte van de Open Learning and Innovation Labs is voor iedereen gratis (en verplicht tot niets), zowel voor mensen die een bedrijfsopleiding willen volgen, als ook reguliere studenten. Voor meer info zie: Openlearninglabs.nl.

MakerFair wereldwijd zeer populair

In 2006 werd de eerste MakerFair georganiseerd in ‘Bay area’ in de USA. De populariteit van MakerFair is onder andere te danken aan de mogelijkheid voor deelnemers om ‘hands on’ mee te doen bij alle activiteiten. Dat heeft er toe geleid dat de MakerFair NewYork in 2014 meer dan 215.000 mocht verwelkomen. In Nederland worden nog niet zoveel MakerFairs georganiseerd en daarom is een bezoek aan de Eindhoven MakerFair zeker de moeite waard!