NetOO Nu

Afgelopen juni is een aantal ‘NetOO-knowmads’ langs geweest bij onze hulp onderweg: de ANWB. Adviseur kwaliteit en innovatie Gijs Scheepers en ‘agile-coach’ Roy namen ons mee in hun proces naar ‘agile werken’ op de ICT- en andere afdelingen van de ANWB.

Agile betekent letterlijk: behendig, lenig. In de IT staat het voor softwareontwikkeling in korte, overzichtelijke perioden van vaak niet meer dan een maand, soms zelfs hooguit een week. Als onderwijskundigen zijn we ook bezig met ontwikkelen en ontwerpen. Wat kunnen wij leren van de ICT?

Het was een hele inspirerende check-up. We hebben informatie gekregen over agile werken en alles wat daarbij komt kijken. Het ICT-ontwikkelproces is gewijzigd van de ‘waterval-‘ naar ‘agile met scrum’. Te vergelijken met een duikboot die naar een dolfijn is getransformeerd. Flinke organisatieverandering dus, die organisch en ook agile is aangepakt.

De transparante werkwijze met aandacht voor de eigen verantwoordelijkheid gecombineerd met een doorlooptijd van klussen tot een product in twee weken (sprint), maakt dat er veel geleerd wordt. Iedere sprint van twee weken sluit je af met een retro, reflectie op resultaat en samenwerking, van een uur.

Het proces bij de ANWB is in volle gang en ze zijn positief over de resultaten. Waar nog een vraagstuk zit, is hoe teams onderling beter van elkaar kunnen leren. Wellicht kan NetOO daar nog iets betekenen.

Meer over agile en scrummen: