De docent staat centraal, niet de leerling!

- 25 Mar 2007 - nieuweLeren, socialSoftware, competenties, lustrum

Pløn Verhagen

Pløn Verhagen

‘Als je een leerling kennis onthoudt, bereiken ze niet het stadium waarop ze vragen kunnen stellen, ze hebben namelijk geen kennis om die vragen te kunnen stellen.’
Voor het lustrumcongres heb ik een interessant gesprek met expert Pløn Verhagen, emeritus hoogleraar Toegepaste Onderwijskunde bij de Universiteit Twente en voormalig opleidingsdirecteur van de Twentse onderwijskundeopleidingen Educational Design, Management & Media (EDMM) (Bachelor of Science) en Educational Science & Technology (EST) (Master of Science). Dat zijn expertise niet alleen ligt in het ontwerp en de toepassing van (interactieve) multimedia voor communicatiedoeleinden blijkt al snel!

‘Om een leerling zo efficiënt mogelijk op expertniveau te krijgen moet je zijn tijd niet verspillen. Je moet voorkomen dat hij ontdekkend gaat leren, terwijl er experts zijn die kunnen vertellen hoe het zit!’ begint Pløn te vertellen.

Constructivisme

Door de opkomst van het constructivisme is de leerling centraal komen te staan en daarmee vraaggestuurd onderwijs, maar vraagestuurd onderwijs is prachtig voor leerlingen die van wanten weten en al een beetje expert zijn. Er is een aantal principes dat wordt vergeten, als je een leerling optimaal wilt helpen. Om leerlingen zelfstandig te maken is namelijk zeer intensieve begeleiding nodig en daarin zit de centrale rol van de docent.

Volgens de principes van het constructivisme kun je kennis alleen maar verwerven door die kennis zelf te construeren, maar dat is niet strijdig met het scheppen van condities waarin van de leerling wordt geëist om zich voorgeschreven kennis eigen te maken. Het is een rare misvatting dat je in een constructivistische leeromgeving niet de basale leerprincipes voor docentgeleid onderwijs zou kunnen gebruiken om te zorgen dat leerlingen snel veel weten en kunnen om juist daarmee zelfstandig te worden. Het negeren van die basale leerprincipes, betekent dat onbegrepen is wat constructivisme nu eigenlijk is.

Over de neurobiologische grondslag van leren

Jelle Jolles (neuropsycholoog, auteur van Leer het brein kennen, red.) haalde onlangs de krant met de constatering dat hersenen van leerlingen voor zelfstandig plannen pas volgroeid zijn op de leeftijd van 22 jaar, terwijl dat nu al verlangd wordt in het studiehuis! De ideologie van zelfstandig worden, negeert fysiologische wetten', meent Pløn, 'omdat de mores zijn dat leerlingen het zelf moeten doen. En dit terwijl het voordoen van de docent en deelroutines leren om zo langzaam maar zeker steeds meer zelf te kunnen doen, de manier is om de leerling efficiënt naar zelfstandigheid te laten toegroeien.'

Docent als idool

‘Als ik een practicum inloop, staat bij iedereen de Msn aan’ vertelt Pløn. De Netgeneratie bestaat uit multitaskers, actief in tal van sociale verbanden en echte netwerkers. Ze zijn voortdurend verbonden met anderen. Dat sociale karakter van deze groep kun je uitbuiten door te zorgen dat docenten in een gewaardeerde leidersrol terechtkomen. Leerlingen hebben ook idolen, waarom kan dat in schoolverband niet de docent zijn? Dit houdt in dat je er voor hen moet zijn, je moet centraal staan als iemand waar ze bij willen horen.

Switchen van rol

Een docent moet kunnen switchen van de rol van docent naar opdrachtgever, assessor, coach, etc., het gaat dus om een mix van activiteiten en rollen die een goede docent van nature al in zich heeft. Met het nieuwe leren moet de docent leren om die rollen in de vingers te krijgen en begrijpen hoezeer hij daarmee de regie in handen kan krijgen. De docent moet een leerling in de gaten houden en bijsturen op die punten waarop de leerling zijn zelfstandigheid nog niet aankan.

Internet

Je moet de juiste middelen gebruiken en aansluiten bij deze generatie. Internet heeft altijd al bestaan voor deze generatie, dat is hun werkelijkheid, daarin webloggen ze, gamen ze, gaan ze naar second life, leggen ze contacten en bouwen ze netwerken op.

Hier komt ook de neiging uit voort tot nieuwe huiselijkheid. De buitenwereld is zo groot dat de behoefte bestaat om te cocoonen, dat kan het best met vriendjes via het net, vriendjes die100 km verder op wonen, maar wel kleine groepjes. Daarin moet je je als docent kunnen bewegen, meedoen en gezag verwerven, je moet net zo gemakkelijk met media kunnen omgaan als zij dat kunnen.

Merkwaardige vergissing

Het onderwijs maakt een merkwaardige vergissing als kennis achter wordt gesteld ten opzichte van vaardigheden om te leren leren. Kennis veroudert te snel om daar veel aandacht op te richten, is dan het idee. Het lijkt soms wel een excuus om leerlingen geen kennis meer te geven.
Maar, om nieuwe kennis op te kunnen nemen, moet je oude kennis hebben, je hebt juist heel veel kennis nodig! Het is nodig in een onderwijssysteem te leren dat je kennis gemakkelijk moet kunnen uitbreiden en dat dit het beste kan door veel kennis te hebben.

Het gaat juist om het ontwikkelen van een honger naar meer kennis als een soort basisvaardigheid, met als doel om naar nog meer kennis te komen. Dan kun je van novice naar expert groeien. Je ziet dat experts díe vragen stellen die leiden tot kennisuitbreiding omdat ze al zoveel weten, omdat ze expert zijn, de novice is daar nog niet aan toe.

Als je dus een leerling kennis onthoudt, bereiken ze niet het stadium waarop ze vragen kunnen stellen, ze hebben namelijk geen kennis om die vragen te kunnen stellen.

Probleem van deze generatie

Een groot probleem van deze generatie is om zich te concentreren, omdat ze snel switchen, deep reading doen ze niet meer. Dat is een uitdaging als het gaat om learning design, om daar een oplossing voor te vinden. Het is pionierswerk om in hun eigen culturele technologische omgeving een voorziening te treffen om tegemoet te komen aan de behoefte van leerlingen om bij elkaar te zijn, om alles overzichtelijk te houden, concrete taken te hebben (ze willen een duidelijke taakstructuur: ‘zeg me wat ik moet doen, want ik heb nog meer te doen’), en om de leerlingen er toch toe te krijgen om zich daadwerkelijk in een kennisgebied te verdiepen.
Als docent gaat het erom heel close bij leerlingen te zijn om hen te kunnen helpen en te begeleiden om verder te komen.

Leren over 20 jaar

Over 20 jaar geven docenten leerlingen nog steeds onderwijs, er zijn nog steeds scholen waarin leerlingen gegroepeerd zijn om sociale vaardigheden op te doen. De methode waarmee dat zal gebeuren zal verder evolueren. Dank zij mobiele technologie zullen zeker in het beroepsonderwijs stageplekken geheel natuurlijk geïntegreerd zijn in de schoolsystemen. Vele fysieke locaties zullen ervaren worden als één samenhangende onderwijsorganisatie met een multifunctioneel schoolgebouw als zenuwcentrum. Het onderscheid tussen regulier onderwijs en bedrijfstakgebonden onderwijs zal goeddeels zijn verdwenen.

De mobiele technologie zal zover voortschrijden dat in het bedrijfsleven scholing helemaal op de werkplek geïntegreerd is (voor zover het productieproces niet geheel geautomatiseerd is). Als iemand straks in een veld werkt waar rode kolen worden verbouwd, kan hij met zijn ‘hand held’-appartuur metingen verrichten en zijn waarnemingen analyseren met de tools in het draadloze netwerk waarmee hij verbonden is. Hij doet zijn werk, maar leert en passant te interpreteren wat hij ziet, zodat hij op den duur nog maar weinig metingen hoeft te doen omdat hij in de meeste gevallen met het blote oog al kan zien hoe het gaat met die rode kolen. Hij werkt en leert, maar draagt ook bij aan de kennis van anderen. Alle metingen die hij wél doet komen terecht in het netwerk en worden ingepast in het centraal te raadplegen kennissysteem.

Op de NetOO-website presenteren leden zich straks meer en meer als performancetechnologen: experts die taakuitvoering verbeteren met niet-instructieoplossingen zoals in het rode-kolen-voorbeeld. De mensen die de taken uitvoeren zijn toch aan het leren, want ze worden professioneel geschoold met de technologie die NetOO-mensen hebben ontwikkeld: ze leren zonder dat ze bezig zijn met instructie. Dat is het ultieme van zelfsprekend en levenslang leren met performance technologie van NetOO. Tataaa!!

< vorige bericht volgende bericht >

 

Reacties:

keyuanyuan schreef: http://www.oakleysunglassesdiscount.us
http://www.louisvuitton-handbags.name
http://www.louis-vuitton-outlet.name
http://www.burberrysale.us
http://www.northface-jackets.cc
http://www.burberry-scarf.biz
http://www.michaelkorsoutletez.com
http://www.the-northface.biz
http://www.discountoakleysunglassese.us
http://www.coach-handbags.name
http://www.ugg-outlet.org
http://www.coach-factory-outlet.cc
http://www.michael-korsoutlet-handbags.org
http://www.polo-ralphlauren.cc
http://www.coach-handbags.co
http://www.ralph-lauren-outlet.co
http://www.coach-outlet.eu
http://www.coach-factory-outlet.us
http://www.coachfactoryoutlet.eu
http://www.coach-outlet.name
http://www.michaelkors-handbags-purse.com
http://www.ugg-boots.co
http://www.michael-kors4sale.com
http://www.michaelkorsoutlet.name
http://www.michaelkorsdiscount2013.com
http://www.christian-louboutin-shoes.org
http://www.cheapoakleyssunglassesclearance.us
http://www.christianlouboutin-outlet.cc
http://www.coachfactoryoutlet.name
http://www.the-northface-outlet.us
http://www.michaelkors-outlet.cc
http://www.blackfriday-deals.org
http://www.christianlouboutin-shoes.cc
http://www.louis-vuitton-outlet.us.com
http://www.michael-kors.name
http://www.christianlouboutin-outlet.name
http://www.the-northface-jackets.us
http://www.michaelkorsoutlet.co
http://www.cheapuggsonsale.com
http://www.louisvuitton-outlet.co
http://www.burberrybags.net
http://www.tocoachoutletonlinestore.com
http://www.the-northface-outlet.net
http://www.ugg-outlet.us
http://www.louisvuitton-handbags.cc
http://www.coach-outlet-factory.ca
http://www.coach-handbags.eu
http://www.coachfactorystore-online.com
http://www.burberry-handbags.net
http://www.blackfriday-2014.us
http://www.louis-vuitton-outlet.cc
http://www.ralph-lauren-outlet.us
http://www.louisvuitton-handbags.eu
http://www.coach-outlet.co
http://www.cheap-ugg-boots.name
http://www.louisvuitton-outlet.name
http://www.coachoutletusahop.org
http://www.blackfriday-sale.org
http://www.burberryoutlet.name
http://www.louis-vuitton-outlet.biz
http://www.michaelkors-outlet.name
http://www.christian-louboutin-shoes.cc
http://www.louis-vuitton-outlet.net
http://www.coachfactoryoutlet-online.us
http://www.blackfriday-ads.us
http://www.blackfriday-sales.us
http://www.polo-ralphlauren-outlet.us

godisagirl schreef: An outspoken supporter of a girl's right to http://www.coachoutletstoreinuk.com/ Coach Outlet Online an education in Pakistan, http://www.coachfactoryoutletanus.com/ Coach Outlet Malala was despised by Taliban militants who opposed her http://www.coachoutletonlineunsius.com/ Coach Factory Outlet assertive initiative because they didn't http://www.coachoutletonlinetur.com/ Coach Outlet Online want girls to go to school. http://www.coachfactoryoutletnbsa.com/ Coach Factory Outlet In October 2012, an Islamist militant shot Malala, http://www.coachfactoryoutletuisa.com/ Coach Outlet Store Online then 15, in the head as she was http://www.coachoutletstorenie.com/ Coach Outlet Store Online traveling home on a school bus.She survived http://www.coachfactorystoreuin.com/ Coach Factory Outlet after emergency surgery in Pakistan and http://www.coachfactoryoutletreba.com/ Coach Outlet further treatment in Birmingham, England. http://www.coachfactoryoutletonlinesius.com/ Coach Handbags Outlet The attack left two others injured.Her http://www.coachoutletonlinetnse.com/ Coach Outlet bravery and determination generated http://www.coachoutletnoia.com/ Coach Outlet support for her ordeal and knowledge about the plight http://www.chaneloutletinaus.com/ Chanel Outlet Online of girls across the world who can't formaleducation.http://www.louisvuittonoutletina.com/ Louis Vuitton Authorities in Pakistan said the people involved in the attack were linked to the Pakistan Taliban and were taking orders http://www.louisvuittonoutletine.com/ Louis Vuitton Outlet from its leader, Mullah Fazlullah.The suspects were arrested in Swat, http://www.guccibeltsoutletbcus.com/ Gucci Belts a district of Khyber Pakhtunkhwa province,http://www.guccibelststco.com/ Gucci Belt army spokesman Maj. Gen. Asim Bajwa said. http://www.coachoutletstoreinuk.com/ Coach Outlet Online Malala, now 17, was born in the Swat city of Mingora.Speaking at http://www.coachfactoryoutletanus.com/ Coach Outlet a press conference in Rawalpindi, http://www.coachoutletonlineunsius.com/ Coach Factory Outlet Bajwa said that after an initial arrest 'we were able to track http://www.coachoutletonlinetur.com/ Coach Outlet Online down the entire gang,' known as Shura. All of them are residents of Malakand, also a http://www.coachfactoryoutletnbsa.com/ Coach Outlet Store district in Khyber Pakhtunkhwa.Malala's activism began in the Swat region in 2009. Despite Taliban threats and http://www.coachfactoryoutletuisa.com/ Coach Outlet Store Online pronouncements, she kept going to school and speaking out for education, http://www.coachoutletstorenie.com/ Coach Outlet and she wrote an anonymous blog for the BBC about her harrowing experiences. The Taliban came by on house raids, and she had to hide her books.She http://www.coachfactorystoreuin.com/ Coach Factory Online received national and international honors for her efforts.But, according to the Malala Fund website, 'her increased profile and strident http://www.coachfactoryoutletreba.com/ Coach Factory Outlet criticism of the Taliban caused Taliban leaders to meet, and in 2012 they voted to kill her.'The Taliban, which claimed responsibility for http://www.coachfactoryoutletonlinesius.com/ Coach Factory Outlet the assault, said Malala was 'a symbol http://www.coachoutletonlinetnse.com/ Coach Outlet of the infidels and obscenity.' But the http://www.coachoutletnoia.com/ Coach Outlet Store Online Malala Fund noted that other Muslim clerics in Pakistan 'issued a fatwa against the Taliban leaders and said there was no religious justification for shooting a schoolgirl.'The organization supports projects in Pakistan, Kenya, Jordan, and Nigeria.http://www.chaneloutletinaus.com/ Chanel Outlet Online This summer, Malala visited Nigeria and appealed to Boko Haram militants in Nigeria to lay down their weapons and 'stop misusing the name of http://www.louisvuittonoutletina.com/ Louis Vuitton Outlet Islam.'Boko Haram, the name of which roughly translates as 'Western education is a sin' in the local Hausa language, http://www.louisvuittonoutletine.com/ Louis Vuitton Handbagsis trying to impose Sharia law across Nigeria and especially opposes the education http://www.guccibeltsoutletbcus.com/ Gucci Belt of women.She made the trip in support of an estimated 276 http://www.guccibelststco.com/ Gucci Belts girls kidnapped in April by Boko Haram from their school in Chibok in northeastern Nigeria.Times have changed, http://www.louisvuittonoutletsnib.com/ Louis Vuitton Outlet Online and the terror landscape has changed with http://www.oakleysunglassescnc.name/ Oakley Sunglasses Outlet it.Public Enemy No. 1, Osama bin Laden,http://www.louisvuittonoutletmoba.com/ Louis Vuitton Outlet Online is gone, killed by U.S. commandos in a 2011 Pakistan raid. The group he notoriously commanded no longer dominates. Sure, http://www.oakleyssunglassesmobo.com/ Oakley Sunglasses Outlet Ayman al-Zawahiri makes an occasional pronouncement, http://www.oakleysunglassesmaba.com/ Cheap Oakley Sunglasses but other groups have garnered more than their share of chilling headlines http://www.oakleysunglassinsc.com/ Oakley Sunglasses for acts such as the failed underwear bomb plot on a Detroit-bound jetliner, http://www.louisvuittonoutletsnib.com/ Louis Vuitton Outlet the Westgate Mall siege in Kenya and the attack on a U.S. diplomatic compound in Benghazi, http://www.oakleysunglassescnc.name/ Oakley Sunglasses Outlet Libya.How does a group show its hatred for its enemies, America included? http://www.louisvuittonoutletmoba.com/ Louis Vuitton Outlet How does it prove its willingness to do anything -- even the most heinous http://www.oakleyssunglassesmobo.com/ Oakley Sunglasses Outlet acts imaginable -- for its cause? How does it invoke terror, in the basest sense?When it http://www.oakleysunglassesmaba.com/ Oakley Sunglasses landed on the State Department list in 2004, http://www.oakleysunglassinsc.com/ Oakley Sunglasses the Abu Musab al-Zarqawi-led group was known as al Qaeda in Iraq and was known for attacking U.S. and allied forces, assassinating officials http://www.truereligionjeansftc.com/ True Religion Jeans and beheading hostages.

mini schreef: http://www.uggboots-sale.us
http://www.christian-louboutin-sale.net
http://www.cheapuggsonsale.us
http://www.mont-blancpen.org
http://www.coachoutletstoreonline.eu
http://www.louisvuittonhandbags.cc.com
http://www.redbottom-shoes.us
http://www.redbottom-shoes.net
http://www.mycoachfactorystores.com
http://www.lululemon-clothing.com
http://www.polo-ralph-lauren.cc
http://www.michael-korshandbags.eu
http://www.polo-outlet.net
http://www.michael-korshandbags.biz
http://www.cheapnba-jerseys.com
http://www.cheapnfl-jerseys.biz
http://www.vuittonlouis.org
http://www.cheap-uggs.us
http://www.lululemon-warehouse.com
http://www.michaelkorsoutletts.com
http://www.ralphlauren-outlet.net
http://www.christian-louboutin-sale.org
http://www.coachoutletstoreonline.name
http://www.cybermonday-ads.com
http://www.michael-korshandbags.name
http://www.coachoutletsitese.com
http://www.michaelkorsoutletonline.co
http://www.christian-louboutin-sale.name
http://www.cybermonday-sales.us
http://www.red-bottom-shoes.name
http://www.louisvuittonhandbags.cc
http://www.coach-factory.co
http://www.montblancpensonline.biz
http://www.vuittonlouis.cc
http://www.cheap--jerseys.com
http://www.montblancballpen.info
http://www.mycoachoutletonlinestore.com
http://www.cheapmichaelkorsoutlet2013.com
http://www.cybermonday-deals.org
http://www.ugg-australia.us
http://www.montblancpensdiscount.us
http://www.cheapnfl-jerseys.org
http://www.coach-hi.com
http://www.michaelkorsonlineoutlet.ca
http://www.lululemon-pants.com
http://www.nfl-jerseys.us
http://www.christian-louboutin-sale.us
http://www.cybermonday-2014.net
http://www.michael-korshandbags.co
http://www.coachhandbags.cc
http://www.ralphlauren-outlet.name
http://www.vuittonlouis.net
http://www.polo-ralphlauren.name
http://www.vuitton-louis.eu
http://www.mont-blancpens.net
http://www.red-bottom-shoes.us
http://www.michaelkorsoutlet2013factory.com
http://www.louis-vuitton-handbags.biz
http://www.vuittonlouis.us
http://www.ugg-sale.cc
http://www.louis-vuitton-outlet.eu
http://www.michaelkorsoutletonline.name
http://www.cybermonday-2014.us
http://www.coachhandbags.name
http://www.coachfactoryoutletonline.cc
http://www.vuittonlouis.us.com
http://www.cheap-lululemon.us

chenshuizhe schreef: http://www.discountoakleysunglassese.us
http://www.michael-kors.name
http://www.louis-vuitton-outlet.name
http://www.michaelkors-outlet.cc
http://www.michael-korsoutlet-handbags.org
http://www.christian-louboutin-shoes.cc
http://www.the-northface-outlet.net
http://www.coach-outlet.name
http://www.oakleysunglassesdiscount.us
http://www.christianlouboutin-outlet.name
http://www.michaelkors-outlet.name
http://www.burberrybags.net
http://www.the-northface.biz
http://www.louisvuitton-handbags.eu
http://www.coach-handbags.name
http://www.burberry-scarf.biz
http://www.coachoutletusahop.org
http://www.louis-vuitton-outlet.cc
http://www.blackfriday-2014.us
http://www.blackfriday-sale.org
http://www.burberry-handbags.net
http://www.blackfriday-ads.us
http://www.coachfactorystore-online.com
http://www.tocoachoutletonlinestore.com
http://www.ralph-lauren-outlet.co
http://www.christianlouboutin-shoes.cc
http://www.louisvuitton-handbags.name
http://www.ugg-outlet.org
http://www.louis-vuitton-outlet.biz
http://www.northface-jackets.cc
http://www.louisvuitton-outlet.name
http://www.louisvuitton-handbags.cc
http://www.coachfactoryoutlet-online.us
http://www.coachfactoryoutlet.name
http://www.blackfriday-deals.org
http://www.polo-ralphlauren.cc
http://www.michaelkorsoutlet.co
http://www.the-northface-outlet.us
http://www.louis-vuitton-outlet.us.com
http://www.christianlouboutin-outlet.cc
http://www.coachfactoryoutlet.eu
http://www.ralph-lauren-outlet.us
http://www.michaelkorsdiscount2013.com
http://www.burberryoutlet.name
http://www.the-northface-jackets.us
http://www.coach-handbags.eu
http://www.coach-outlet.co
http://www.coach-factory-outlet.cc
http://www.coach-outlet.eu
http://www.coach-factory-outlet.us
http://www.christian-louboutin-shoes.org
http://www.polo-ralphlauren-outlet.us
http://www.burberrysale.us
http://www.cheapuggsonsale.com
http://www.louis-vuitton-outlet.net
http://www.michael-kors4sale.com
http://www.coachoutlet-storeonline.net
http://www.cheap-ugg-boots.name
http://www.louisvuitton-outlet.co
http://www.ugg-outlet.us
http://www.ugg-boots.co
http://www.blackfriday-sales.us
http://www.cheapoakleyssunglassesclearance.us
http://www.coach-handbags.co
http://www.michaelkorsoutletez.com
http://www.michaelkors-handbags-purse.com
http://www.michaelkorsoutlet.name

caishuaige schreef: http://www.michaelkors-handbags-purse.com
http://www.cheap-ugg-boots.name
http://www.coachfactorystore-online.com
http://www.michaelkorsoutlet.co
http://www.ugg-outlet.us
http://www.polo-ralphlauren-outlet.us
http://www.ugg-boots.co
http://www.burberry-scarf.biz
http://www.coach-factory-outlet.cc
http://www.christian-louboutin-shoes.org
http://www.the-northface-outlet.net
http://www.coach-handbags.eu
http://www.cheapoakleyssunglassesclearance.us
http://www.ralph-lauren-outlet.co
http://www.blackfriday-ads.us
http://www.the-northface-outlet.us
http://www.coach-factory-outlet.us
http://www.blackfriday-deals.org
http://www.discountoakleysunglassese.us
http://www.louis-vuitton-outlet.name
http://www.polo-ralphlauren.cc
http://www.coach-handbags.co
http://www.michaelkors-outlet.cc
http://www.michaelkorsdiscount2013.com
http://www.burberrysale.us
http://www.michaelkorsoutlet.name
http://www.the-northface-jackets.us
http://www.michaelkorsoutletez.com
http://www.michael-korsoutlet-handbags.org
http://www.blackfriday-sale.org
http://www.louisvuitton-outlet.name
http://www.louis-vuitton-outlet.biz
http://www.tocoachoutletonlinestore.com
http://www.burberryoutlet.name
http://www.louis-vuitton-outlet.cc
http://www.coachfactoryoutlet.name
http://www.coachoutlet-storeonline.net
http://www.ralph-lauren-outlet.us
http://www.coach-outlet.name
http://www.louisvuitton-handbags.name
http://www.christian-louboutin-shoes.cc
http://www.christianlouboutin-outlet.cc
http://www.louisvuitton-outlet.co
http://www.michael-kors.name
http://www.burberrybags.net
http://www.christianlouboutin-outlet.name
http://www.coach-outlet.co
http://www.coachfactoryoutlet-online.us
http://www.michael-kors4sale.com
http://www.coach-handbags.name
http://www.louis-vuitton-outlet.net
http://www.louis-vuitton-outlet.us.com
http://www.burberry-handbags.net
http://www.northface-jackets.cc
http://www.coachfactoryoutlet.eu
http://www.oakleysunglassesdiscount.us
http://www.louisvuitton-handbags.cc
http://www.ugg-outlet.org
http://www.blackfriday-sales.us
http://www.the-northface.biz
http://www.coachoutletusahop.org
http://www.blackfriday-2014.us
http://www.michaelkors-outlet.name
http://www.cheapuggsonsale.com
http://www.coach-outlet.eu
http://www.louisvuitton-handbags.eu
http://www.christianlouboutin-shoes.cc

oakley sunglasses schreef: Belgian gucci royal tiffany and co palace oakley sunglasses cheap announced jordan retro the longchamp outlet same day, ray ban sunglasses said beats headphones Peters and Michelle louis vuitton bags has accepted the timberland mandate polo ralph lauren to jordan shoes form air max a birkin bag cabinet. Earlier louboutin in ray ban the day, chanel bags Michelle converse mission air max report submitted nike shoes to the converse shoes King nike air max coordination reebok skyscape cabinet marc jacobs negotiations, and coach outlet store to vans request longchamp exemption supra shoes from the ralph lauren king insanity to hollister form true religion a cabinet louboutin outlet coordinator yoga pants duties.????On the coach outlet store same new balance outlet day, the nike free meeting nike air max agreed karen millen that French new balance innovation Movement Party michael kors handbags and New ferragamo shoes Flemish lululemon canada Alliance mont blanc Party, rayban Dutch longchamp handbags Christian oakley sunglasses Democrats

mcmoutletmcmoutlet schreef: JOHN cheap oakley sunglasses SPARKS: louis vuitton Bushfires ferragamo outlet are replica watches common air max in nike tn Australia. vans pas cher But the jimmy choo winter coach outlet months montblanc brought toms outlet little tory burch rain ralph lauren and lululemon the fires have insanity workout come burberry outlet early. hollister Fanned louis vuitton outlet online by oakley sunglasses cheap strong longchamp winds, they louis vuitton have nike air max raced ray ban sunglasses through chanel handbags communities chanel bags of ugg boots Sydney outskirts.A state longchamp handbags of true religion outlet emergency has kate spade been lululemon canada declared, giving polo ralph lauren outlet officials mcm bags the reebok outlet power marc jacobs to oakley sunglasses order jerseys evacuations. And oakley sunglasses with ray ban outlet temperatures karen millen and rayban wind ralph lauren uk speeds polo ralph lauren expected to rise, they jerseys will tory burch outlet probably louis vuitton have oakley sunglasses to louis vuitton handbags use cheap oakley sunglasses it. chi hair Residents nike air max in ray ban the Blue louis vuitton bags Mountains to oakley sunglasses the true religion outlet west kate spade outlet of new balance shoes Sydney air max are oakley particularly juicy couture vulnerable.MARGARET valentinos KRIWANEK, oakley resident: mulberry So coach outlet store many people gucci are herve leger praying michael kors outlet online for hermes belt us. true religion jeans I coach outlet store online think anything nike air max can air max happen prada outlet to nike mercurial it. nike free I hoping ray ban that polo ralph lauren it michael kors will reebok skyscape be lululemon outlet all coach factory right.JOHN supra shoes SPARKS: louboutin For louboutin many, michael kors handbags it rolex watches too polo ralph lauren outlet late. longchamp outlet Their birkin bag homes the north face have coach outlet store been nike free reduced ferragamo shoes to burberry ash. louboutin But celine handbags the rayban fires nike air max are beats headphones random. Other louboutin outlet properties jordan retro are burberry outlet online left tiffany's unscathed.These pictures taken timberland by prada handbags a tiffany and co firefighter coach outlet on his coach bags way ray ban sunglasses home balance shoes the nfl jerseys dangers ralph lauren pas cher are louboutin immense.GWEN true religion outlet IFILL: coach factory outlet People north face outlet in red bottom shoes Harbin, jordan shoes China, toms shoes faced air jordan a new balance blanket beats by dre of nike free toxic smog ghd hair today air jordan that polo ralph lauren set oakleys new louis vuitton outlet records. true religion The nike outlet region true religion has lancel entered michael kors outlet its coach factory outlet high new balance outlet smog asics running season, yoga pants as abercrombie and fitch more coal hogan is being nike shoes burned longchamp for rayban heating. We sac longchamp will supra for sale have converse more michael kors outlet on montre femme this air max later bottega veneta in converse shoes the program. p90x workout

macia schreef: Louis Vuitton replica handbags are acceptable another for account acquainted barter as it accommodate them with the Louis vuitton replica advantage of accomplishing the aforementioned breeding and artful address as the aboriginal handbags. Available in assorted sizes, designs and styles, Louis Vuitton replica accoutrements accommodate the barter with deluge of options of allotment the appropriate bag according to louis vuitton outlet their budget, aftertaste and requirements. Catering to the huge appeal of Louis Vuitton replica handbags, abounding companies are accepting absorb in the accomplishment of the affected Louis Vuitton handbags. Barter just accept to backpack on seek on the Internet and they will be abounding with the websites alms Louis Vuitton replicas bags. Appropriately to account best affected Louis Vuitton accoutrements seek a website that offers qualitative artefact at best of price. If there ?s one apparent name of replica watches French appearance cast in the industry today, it is none added than Louis Vuitton. Over the years, the cast has become the must-have for women searching for high-quality yet fashionable accessories. The House of Louis Vuitton has been designing handbags, purses and accoutrements for added than a aeon now, which is why they accept become one of gucci replica the a lot of apparent names in fashion.So why do women from all locations of the apple go arbitrary over Louis Vuitton handbags and purses? Basically, they would like to be ultra stylish, hip and trendy. The acknowledgment lies in alive area to antecedent your Louis Vuitton handbags and purses from.

zPWkasZtXoUWG schreef: standard life insurance 8-))) business insurance mmgkmw

Schrijf reactie:

Naam:
E-mail: onzichtbaar

 

[+]  Filter uit: 197 logs

Toon allen weblogs met deze eigenschappen

nieuws tools nieuweLeren educationalDesign ict Leermiddelen project innovatie cognitie breinleren e-learning Opinie NetOO-algemeen games socialSoftware competenties toetsing coaching kennismanagement beleid projectmanagement evaluatie simulaties ontwikkelingMaterialen lustrum EDMM VMBO training docenten video MBO taal persoonlijke ontwikkeling ROI NLP goedeDoel HO opvoeding netwerken Kwaliteitsnet Hoger Onderwijs

trefwoord:

auteur:

filter berichten alle berichten

Berichten

RSS feed Neem een abonnement

YouTube: BookHelpdesk

- 17 Apr 2007 - video

Spetterend lustrumfeest NetOO!

- 16 Apr 2007 - NetOO-algemeen, lustrum

De kracht van educatief videomateriaal

Tanya B. Peppel- 9 Apr 2007 - ontwikkelingMaterialen, video

De rap over de educatieve repository van Kennisnet

- 6 Apr 2007 - tools, Leermiddelen

De docent staat centraal, niet de leerling!

- 25 Mar 2007 - nieuweLeren, socialSoftware, competenties, lustrum