Marlies Wannet-van den Ende

In de stap ontvouwt zich de weg

Profielfoto
Mijn verhaal

Ik ben Marlies Wannet. In bedrijven en onderwijsorganisaties begeleid ik leidinggevenden en medewerkers, maar ook docenten en leerlingen die graag het beste uit anderen en zichzelf willen halen. Samen met hen zorg ik voor de gewenste kennis en vaardigheden voor het werk en het leven van vandaag en morgen.
Hoe ik dat doe? Ik heb gemerkt dat werken vanuit ieders sterke kanten het meeste oplevert: wat gaat goed en wat geeft energie, wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we dat inzetten om het gewenste resultaat te bereiken? Werken vanuit kracht met oog voor zwakkere schakels. Met mijn werk wil ik graag een bijdrage leveren aan een toekomst waarin iedereen zijn eigen unieke talenten kan inzetten.

Mijn hobby ‘leren’
Iedere dag leer ik weer nieuwe dingen, ik help anderen met plezier bij het leren en ik verdiep me graag in onderwerpen die met leren te maken hebben. Mijn liefde voor leren heeft in de loop der jaren steeds meer vorm gekregen.

Mijn opleiding
Toen ik op mijn 18e een studierichting moest kiezen, wist ik het niet goed. Ik wilde in ieder geval ‘iets met mensen’ en niet alleen leren uit boeken. Ik wilde lekker praktisch aan de slag en ‘iets maken’. De keuze viel op Toegepaste Onderwijskunde in Enschede. Studieopdrachten die ik met plezier deed hadden vaak te maken met de praktische, toegepaste kant van leren, zoals het leren tussen ‘meester-en-gezel’ aan boord van de klipper van de studenten-zeilvereniging en het maken van een spelsimulatie om EHBO onder de knie te krijgen.

Mijn loopbaan en ervaringen
Ik startte mijn werkloopbaan in 1994 als medewerker onderwijs bij een kleine organisatie in de toeristische sector. Daarna kreeg ik de kans om als manager development bij KPMG Consulting het opleidingsprogramma voor organisatieadviseurs te bouwen en in te voeren.

Met vallen en opstaan leerde ik dat ik hele mooie dingen kon bedenken, maar dat ze pas echt kans van slagen hebben als je de oplossing bedenkt samen met de gebruiker. Een eye-opener was dat het veel meer plezier en voldoening geeft als je samen die zoektocht naar de oplossing aangaat.

Thuis kregen we te maken met hele andere leervraagstukken: kinderen die graag willen leren, maar tegelijkertijd ook vastlopen in het huidige onderwijssysteem. Ik volgde een opleiding tot counselor om te ondersteunen bij de leerproblemen die vanuit school niet opgelost konden worden. Deze opleiding bracht me enorm veel begrip voor het werkelijke leerproces: ik zag pas echt hoe leren werkt in de hoofden van kinderen toen ik samen met hen stap-voor-stap op zoek ging naar de reden waarom het niet lukte. Ieder keer weer vonden we ook een manier waarop het wel lukte, een manier waarbij de lerende zelf aan het roer stond.

Mijn bedrijf
In 2006 besloot ik mijn baan op te zeggen en voor mezelf te beginnen. Ik wilde op mijn eigen manier helpen bij de ontwikkeling van mensen. Met meer aandacht voor creatieve, vernieuwende oplossingen. Oplossingen waar je wat aan hebt en die gebruikt worden. De afgelopen jaren heb ik bij verschillende typen organisaties kleine en grotere opdrachten gedaan. Altijd waren het opdrachten die te maken hadden met de ontwikkeling van mensen. In het begin vooral als ontwikkelaar van producten en processen, daarna steeds vaker als projecteider, procesbegeleider en adviseur.

Ons samenwerkingsverband
In 2012 heb ik samen met andere bevlogen onderwijskundigen de coöperatie drieS opgericht. Samen werken wij aan het leren en ontwikkelen in organisaties. Onze meerwaarde als groep is voor de klant duidelijk merkbaar. We nemen diverse specialismen mee, van ICT tot en met verandermanagement. We vullen elkaar aan bij opdrachten en inspireren elkaar. En wanneer we met meer personen werken in dezelfde organisatie brengen we verbinding en creëren we draagvlak.

De essentie van mijn werk
Terugkijkend weet ik nu dat de essentie mijn werk zit in het aansluiting vinden bij de leerbehoefte van de ander. Het maakt niet uit of dat een organisatie is, een leidinggevende, een groep docenten of een kind met leerproblemen. Het is de kunst om in de huid van de ander te kruipen en een omgeving te creëren die precies voldoende uitdaging biedt om verandering, en dus leren, mogelijk te maken.

Klanten vertellen mij dat ze mijn aanpak op maat waarderen en dat het waarde voor hun toevoegt. Ze blijven daarom bij me terugkomen.

Met veel plezier en nieuwsgierigheid ben ik aan het werk: er is nog zo veel te leren over leren!

Naam Marlies Wannet-van den Ende
Organisatie GrowConsult en drieS
Specialisaties Advisering, Competentiegerichte opleidingen, Ontwikkeling materialen, Projectmanagement
06-43261291
[email protected]
Mijn portfolio

Relevante werkervaring
Na afronding van de studie Toegepaste Onderwijskunde heb ik 4 jaar gewerkt als medewerker opleiding en ontwikkeling. Aansluitend heb ik 8 jaar gewerkt als Manager Professional Development bij KPMG/Atos Consulting. Sinds 2006 werk ik als zelfstandig onderwijskundige vanuit mijn eigen bedrijf GrowConsult en ben ik vanaf 2012 aangesloten als partner bij de coöperatie drieS.

Als zelfstandig onderwijskundig adviseur werkte ik voor diverse opdrachtgevers in het bedrijfsleven, bij de semi-overheid en in het onderwijs.
In opdracht van verschillende kenniscentra ben ik de afgelopen 8 jaar nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de kwalificatiedossiers, keuzedelen en examenprofielen, zowel als projectleider en secretaris van de paritaire commissie als ook in de rol van ontwikkelaar.

Ik heb ruime ervaring in het leiden van projecten en begeleiden van werkgroepen en individuele medewerkers. Voor zowel het bedrijfsleven als het onderwijsveld heb ik opleidingstrajecten ontwikkeld, waaronder een Leertraject voor management consultants van KPMG Consulting en een Talentenprogramma voor Rijkswaterstaat. Bij het ID College heb ik afgelopen jaar meegewerkt aan een leerlijn ondernemerschap voor het domein economie. Bij ROC Midden Nederland begeleid ik momenteel de verkenning van de invoering van het herziene KD Schoonheidsverzorging. Voor de Hogeschool Arnhem Nijmegen heb ik als ontwikkelaar meegewerkt aan de herontwikkeling van de deeltijdopleiding ALO en is deze opleiding met behulp van blended learning meer op maar gemaakt voor mensen die studeren naast een betaalde baan.

Op het gebied van examinering heb ik ervaring als coördinator van het kwaliteitsborgingssyteem voor functiegerichte branche-opleidingen in de zorgsector, waarbij ik audits afnam bij particuliere opleidingsinstellingen. Bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen heb ik gewerkt aan het inventariseren en beschrijven van procedures ter verantwoording van de examinering. Aansluitend is advies uitgebracht over de verbetering van de examenprocessen.

Klanten
BEDRIJFSLEVEN|KPMG Consulting/Atos Consulting|Rijkswaterstaat|Calibris Contract|Anbos|Bracheplatform Kappers|Vereniging Verticaal Transport|
ONDERWIJS|KOC Nederland|Aequor|OVDB/Calibris|VTL|Kenwerk|ID College|ROC Midden Nederland/Beauty College| Politieacademie| Onderwijscentrum Toerisme&Reizen|Hogeschool Arnhem Nijmegen FEM en ALO|

Feedback
Klanten en collega’s vertellen mij: Marlies is resultaat- en mensgericht, sluit zich gemakkelijk aan bij het team, verbindt mensen en thema’s, maakt complexe informatie helder en is strategisch en analytisch sterk.

Opleiding
1983 – 1989               VWO, St.Maartenscollege, Voorburg
1989 – 1994               Toegepaste Onderwijskunde, Universiteit Twente, Enschede
Aangevuld met diverse cursussen op het gebied van projectmanagement, verandermanagement, adviesvaardigheden, persoonlijke ontwikkeling, coaching en (dyslexie)counseling, competentiegericht onderwijs, toetsontwikkeling en examinering, communicatie, breinleren en storytelling

Overige ervaring
Bestuurslid TOPOS, Bestuurslid NetOO, Lid werkgroep Breinleren, Voorzitter drieS.

Mijn organisaties

GrowConsult
drieS