NetOO Nu

Een aantal maanden terug is een klein groepje NetOO’ers gestart met het zich verdiepen in Deep Democracy, de wijsheid van de minderheid.

In eerste instantie hebben we vooral gekeken naar het gelijknamige boek van Jitske Kramer en hierover van gedachten gewisseld. Ook hebben we gewerkt aan een casus van één van de groepsleden. Dit was een mooi begin om wat thuis te raken in de methode van Deep Democracy: het zichtbaar en bespreekbaar maken van de onderstroom in een groep.

Omdat we graag meer verdieping wilden, hebben we contact gezocht met Helen Beeley, een expert op het gebied van Deep Democracy. Op 10 januari verzorgde ze online een workshop voor ons. We wilden vooral onderzoeken of en hoe wij als zzp’ers binnen onze opdrachten gebruik kunnen maken van deze methodiek.

Helen startte met ons met de ‘check-in’. Ze liet ons zien dat je met een paar passende vragen tijdens deze check-in al kunt achterhalen welke tegenstellingen, vragen, problemen er leven binnen een groep.

Vervolgens kwam de sabotagelijn aan bod. Wat doet een groep, wat doen mensen, als ze zich niet gehoord of gezien voelen? Welke vormen van sabotage worden dan ingezet? Sabotage kan beginnen met het maken van redelijk onschuldige (sarcastische) grapjes, maar kan uitmonden in opzettelijke tegenwerking, staken of het vertrekken van een medewerker. Heleen kon putten uit een breed scala aan voorbeelden. Daarnaast was ze in staat om, in de rol van een autoritaire koningin, eenieder van ons te ‘betrappen’ op sabotage-gedrag.

Ook hebben we een aantal werkvormen uitgeprobeerd waarmee je het onbesprokene bespreekbaar kunt maken. ‘Het gesprek op voeten’ en ‘Ranking’ zijn daar voorbeelden van.

Deep Democracy leert je anders kijken naar mensen die op één of andere manier dwarsliggen of die niet (volledig) meedoen. Het geeft je handvaten hoe je de wijsheid van deze mensen positief kunt benutten.

Aan het eind van de workshop waren het er allemaal over eens: de bijeenkomst smaakte naar meer. We hopen voor dit jaar op een fysiek vervolg met Helen!

Ingrid Zemmelink, 10 jan. 2022