NetOO Nu

Wat gebeurt er als je een first date hebt met de aarde of een brandnetel? Hoe is het om een boom ofde aarde ‘te zijn’ of gewoon even wat tijd door te brengen met een boom?Word je dan (opnieuw)vrienden met de natuur?Ruim 200 mensen probeerden het uittijdens de Dutch Design Week bijBioArtLaben we vroegen ze: ‘wat is jouw relatie met de natuur enga jij voor een second date?’

 

Onze bescheiden bijdrage aan een leefbare wereld

In ons lustrumjaar vroegen we ons af hoe wij als netwerk van ondernemende onderwijskundigen een bijdrage kunnen leveren aan een ‘leefbare wereld’. We lieten ons inspireren door filosoof en boeddhist Matthijs Schouten, die zegt dat we uit ons hoofd moeten, weer moeten gaan voelen met onze buik en weer verliefd moeten worden op de aarde. Zo kwamen we op het idee interventies te ontwikkelen om ‘vriendschap aan te gaan met de natuur’. We denken namelijk dat je beter voor de natuur gaat zorgen, als je er vrienden mee bent. We pakten onze onderwijskundige gereedschapskist erbij en timmerden korte experimenten in elkaar. Hiermee gingen we op avontuur tijdens twee weekenden van de Dutch Design Week (DDW) op het terrein van BioArt Labatories, waar natuur, kunst, technologie en creativiteit samenkomen.

 

Vrienden worden met de natuur in 15 minuten

Hoe doe je dat? Gelukkig zijn we als onderwijskundig ontwerpers behoorlijk creatief en hadden we al snel een scala aan ideeën voor interventies. De meest eigenaardige en ingewikkelde vielen af en er bleven drie vormen over. In ons ‘1st date restaurant’ hadden deelnemers een date met de aarde of een brandnetel. Onze ober begeleidde de date met leuke weetjes over de date en prikkelende vragen over het onderlinge contact. Ook konden verschillende mensen ervaren hoe het is om de aarde of een boom te zijn, door te luisteren wat deze te vertellen hadden. In het derde experiment hebben mensen op een ‘sit-spot’ tijd met een boom doorgebracht, begeleid door enkele vragen op een kaartje.

Maar liefst ruim 200 mensen gingen tijdens twee weekenden van de DDW zo op ‘date’ met de natuur! We vroegen hen zowel vooraf als achteraf naar hun relatie met de natuur. Hiermee hebben we een schat aan informatie waarmee we kunnen bekijken of deze interventies de relatie van de deelnemers met de natuur beïnvloed hebben.

 

Wat is jouw relatie met de natuur?

Wat doet zo’n date met de deelnemers? Verandert er iets in wat ze vertellen over hun relatie met de natuur? Op dit moment zijn we nog druk bezig met het onderzoeken van de opbrengst. De uitkomsten zullen we later delen. Een tipje van de sluier kunnen we al wel oplichten.

Er zijn mooie liefdevolle dingen gezegd over de relatie met de natuur, zoals: “… de natuur is hier altijd en het geeft heel veel rust, de natuur is als een veilige haven en een tweede moeder, ik vertrouw erop dat de natuur me helpt te ontspannen en resetten, ik denk dat je geen relatie hebt met de natuur, maar ik denk dat je zelf de natuur bent.”

We hoorden ook bezorgdheid bij mensen over de natuur: “… eigenlijk twijfel ik of de aarde wel blij wordt van mijn aanwezigheid als mens, want het is toch best wel impactful…, ik kwam nu tot een punt waarop ik ook benieuwd werd of de natuur eigenlijk wel geïnteresseerd is in mij, zoals ik dat in de natuur ben…”.  

Hoe was het om een tijdje ‘een boom te zijn’?

“….oké, hoe zou het nu zijn om hier honderd jaar te staan? Precies dezelfde plek. En dan denk ik: ja, wat dat wel doet, is dat je natuurlijk heel erg een verdiepende relatie krijgt met alles om je heen…. zelfs in tien minuten ga ik al veel meer de verschillende kleuren groen van de boompjes en de blaadjes om me heen zien…..”.

Of bij een boom te zitten?

“…het is toch wel leuk dat je dan met die vragen op iets heel simpels heel erg kan verdiepen…., …ik heb vragen over de boom gekregen. Ja, dan kijk je toch wel even iets anders naar een boom. In één keer geef je hem een beetje menselijke eigenschappen…., …maar ik probeerde toch wel net vrienden te worden met de natuur, dus dan even iets terug te geven…”

Of te ‘daten met de aarde of een brandnetel’

“…op een gegeven moment was ik met de aarde in gesprek, over wat die fijn vond. Ja, zon, regen en weer, dat was mooi… misschien dat je nu met andere ogen naar een brandnetel kunt gaan kijken. Als je toch met wat meer tijd en aandacht stilstaat bij hoe een plant is, en hoe bijzonder een gewone plant als een brandnetel kan zijn, als je er de tijd voor neemt…”

 

Dit zijn slechts enkele eerste quotes uit de rijke opbrengst van onze experimenten. De komende maanden gaan we er verder mee aan de slag. Houd dus NetOO.nu en de socials in de gaten. Wordt vervolgd! Veel dank aan alle deelnemers en BioArtLab waar we te gast mochten zijn.

Wil je alvast horen hoe het is om een boom of de aarde te zijn? Ga dan staan als een boom, of ga liggen op de aarde en luister naar onderstaande audio.