NetOO Nu

Maandagmiddag 27 juni kwamen we fysiek bijeen in Eindhoven voor een tweede workshop van Helen Beeley. Onze online workshop met haar smaakte naar meer. Dus hebben we haar wederom gevraagd om een workshop te geven waarin wij als NetOOers kunnen leren hoe we aspecten van Deep Democracy in ons eigen werk kunnen toepassen.

Het werd een leerzame middag waarin we verschillende werkvormen van DD hebben uitgeprobeerd.
Zoals altijd startten we met de ‘Check-in’; In dit geval vertelden we één voor één: Hoe zit ik er bij? Wat geeft energie in mijn werk? Wat kost energie in mijn werk? Wat MOET er vandaag behandeld worden?
Bij een check-in luistert de begeleider goed naar wat er gezegd wordt. Dat kan vervolgens als input worden gebruikt voor de rest van de bijeenkomst. Gezamenlijk maakten we een samenvatting van de Check-in: Sommigen van ons waren energiek, anderen moe. Verbinding geeft energie. Lastige mensen kosten energie. En we wilden hèèl vèèl leren in deze middag!

 

Daarna zijn we verdergegaan met ‘Contracteren’: Wat hebben we van elkaar nodig? Wat verwachten wij van Helen? Wat kunnen we van Helen verwachten?
Dit gaf helderheid en openheid om samen goed aan de slag te kunnen.

 

Vervolgens hebben we geoefend met ‘Ranking’, ‘Line-up’ en hadden we een ‘Gesprek op Voeten’ (over een eerder uitgeprobeerd Gesprek op voeten – een meta-oefening dus).

Tijdens een Gesprek op voeten geeft iemand zijn mening of waarneming. Eenieder die het daar mee eens is, gaat achter deze persoon staan. De begeleider vraagt mensen die niet achter iemand staan aan te geven waarom ze blijven staan. Mocht je het daar (weer) mee eens zijn, dan ga je achter die persoon staan. Zo wordt duidelijk wat er in de groep zoal leeft.

 

Tijdens de middag werd er regelmatig ‘amplificatie’  toegepast: Het groter maken van dat wat iemand aangeeft (bv. ‘Ik vind het niet zo leuk’ dat wordt ‘Het is hartstikke stom!’)

 

Tijdens de middag hebben we zoveel mogelijk de DD stappen toegepast:

  1. Verzamel alle invalshoeken
  2. Zoek actief naar het alternatief
  3. Verspreid het alternatief (stemmen)
  4. Voeg de wijsheid van de minderheid toe (neem een besluit/stem opnieuw)
  5. Benoemen van de onderstroom….. (tegenstellingen/sabotage/gedoe)

 

Ook de sabotagelijn kwam regelmatig weer naar voren; Onder de waterlijn zit het groepsonbewuste, met daarin de wijsheid & potentieel van de groep.

 

Wat hebben we deze middag geleerd van Deep Democracy? Dit zijn enkele leerpunten van de aanwezigen:

  • Maak goede afspraken bijv. door een contract. Spreek ook af dat je soms onbeleefd mag zijn en gesprekken mag afkappen.
  • Een dialoog draagt niet altijd bij aan ‘alles uit de groep halen’.
  • Het groter neerzetten van de mening van iemand, helpt om het gesprek diepgang te geven.
  • Als begeleider hoef je niet zelf het probleem op te lossen.
  • Iemand die in de groep dwarsligt is niet vervelend, maar waardevol
  • Het belang van een contract en welke afspraken je daarin maakt.
  • Het is goed om in een groep zichtbaar en expliciet te maken wat er allemaal leeft onder water. Dan kun je als groep pas echt als groep functioneren. ‘Gesprekken bij de koffiemachine’ zijn daarbij niet waardevol, het in de groep op tafel leggen juist wel.
  • Oefeningen kunnen niet fout gaan.
  • Alles mag er zijn.
  • We zijn vaak te lief voor elkaar (durven niet alles expliciet te zeggen).

 

Kortom, veel gedaan, veel besproken…., maar nog lang niet alles!

Wordt vervolgd.

 

Thelma Stobbelaar, 27 juni 2022